Friday, 4 September 2015

"Maryam ... mama datang sayang."




Fiqqq sudah baca separuh coretan manuskrip buku ini. Ternyata amat menyentuh hati. Bukan setakat tersentuh, menitis jugalah air mata. Fiqqq yang sekadar baca sahaja sudah merasakan beratnya ujian Allah untuk mereka. Bagaimana rasanya jika kita yang mengalami sendiri.

Fiqqq tidak mahu tulis banyak. Jadi, Fiqqq akan kongsikan serba sedikit nukilan yang bakal anda baca bila sudah beli buku tersebut.

p/s: Sila sediakan tisu sebelum membaca.

"Maryam berada di bilik itu. Apabila masuk, aku melihat dari jauh ada tiga orang doktor yang ada di katil Maryam. Aku segera mendekati, dan hancur luluh hatiku. Terus laju air mataku mengalir, aku sebak. Muka Maryam sudah berubah, tersangat lain. Berlaku pendarahan sangat banyak. Darah keluar daripada mulut dan hidung. Maryam sudah tidak sedar, bacaan jantung sudah tiada."

"Aku segera menenangkan diri dengan beristighfar, dan lap air mata yang keluar. Mulut menyebut, 'Astaghfirullah. Astaghfirullah. Maryam ... Maryam ... mama datang sayang.' Aku memanggil-manggil nama Maryam sambil memegang jemarinya yang sudah kebiru-biruan. Masih terdengar bunyi saki baki nafasnya sedikit."

"Maryam bangunlah. Mama datang. Mama reda sayang, mama terima apa yang Allah sudah tentukan. Mama tahu Maryam kuat, Maryam sudah berjaya terus ke syurga. Maryam doakanlah mama. Mama sayang Maryam." 

Kemudian, Doktor Sumi yang berbangsa India itu memberitahuku, "Didn't come back,.


Itulah dia yang boleh Fiqqq kongsikan tentang buku "Maryam Anak Syurga". Menitis air mata sambil menaip di blog. Sebak. Fiqqq galakkan anda untuk dapatkan satu. 

https://goo.gl/UnSYSw

Bacalah. Ada hikmah yang ingin Allah tunjukkan. Ada pengajaran yang ingin Allah berikan kepada kita.

"Maryam Farihah puteriku, begitu mudahnya Allah mengeluarkanmu daripada rahimku, dan mudah juga bagi Allah untuk menarikmu kembali. Kami sedar yang anak itu hanyalah pinjaman untuk kami. Engkau ya Allah, yang berhak untuk mengambilnya kembali."

Al-Fatihah ... 

Terkejut Fiqqq Tengok Bilik Homestay!!

Makkk Aihhhhh!!! Homestay kah???

Terkejut Fiqqq bila buka pintu bilik homestay. Baru buka pintu bilik. Belum buka lampu lagi. Bila keadaan dalam bilik terang, dia punya 'Mak Aihhh' panjang sikit. 10 harakat jugalah. Huhuhu. 

Mampukah untuk jadi setanding hotel 4 bintang? Jom Fiqqq cerita satu per satu.

Bilik??? Tersangatlah luas dan bersih. Bersih tu memang Fiqqq akan 'check' terlebih dahulu. Kalau kotor, memang OUT!!! Hahaha. Baiklah!!!


Satu bilik ada dua katil. Satu katil single dan satu katil double yang selesa. Tidak perlu risau panas sebab bilik berpenghawa dingin yang dekat dengan katil. Agak-agak sejuk, boleh naikkan suhu. Kalau panas, letak suhu 17c. Huhuhu.

Fiqqq kalau dapat tempat selesa macam ini memang doa sebelum tidur supaya tidak terlepas subuh esok hari. Haaaaaa. Nampak tak selesa bilik itu macam mana?


Selain itu, ada tilam dan bantal tambahan di dalam almari disediakan. Dan yang paling penting, SETEREKA disediakan. Fiqqq yakin benda ini paling penting. Terutama kepada orang perempuan yang ingin menggosok tudung ataupun baju kurung.


Ada lagi!!! Bilik ini juga ada dapur mini yang dilengkapi satu peti sejuk kecil, set pinggan mangkuk dan beberapa peralatan di dapur. Kepada yang tidak sempat untuk bersarapan pagi dek terlajak tidur selepas subuh, boleh lah masak meggi. Hahaha

Dan.. dan... dan.... Bilik air pula sangatlah luas. Sabun dan tuala turut disediakan.


Teruja cerita berkaitan bilik, lupa beritahu lokasi homestay. Baiklah... Homestay ini kalau 'search' di Google map atau Waze, taip sahaja Al-Adid Homestay, Kota Bharu. Pasti jumpa dan berada di bandar Kota Bharu, Kelantan.

Harga untuk satu malam ialah RM140. Murahkan untuk semua kemudahan dan kelebihan yang telah Fiqqq nyatakan di atas? 

Sebarang pertanyaan, bolehlah anda semua hubungi Puan Faezah di talian 019-9337011 atau Encik Amir 019-9113834.

Fiqqq rasa itu sahaja. Sekarang Fiqqq mahu tidur. Selamat malam semua!!!